I en rasande fart dyker det upp nya cannabinoider på marknaden. De vi kommer ta upp i detta inlägget upptäcktes under 2019-2021, men har alltså först nu hittat hit i eftervågorna av de numera i Sverige bannade cannabinoiderna - alla listade cannabinoider nedan är alltså fortfarande helt lagliga. 


Inledningsvis har vi THCB (Tetrahydrocannabutol) som finns i mindre än 1% av cannabisplantan. Den upptäcktes under 2019 tillsammans med numera förbjudna THCP som fick en kortare visit på den svenska marknaden. THCB liknar delta-9 i sin kemiska struktur, men har istället för en pentylkedja en butylkedja om 4 kolatomer. Totalt består THCB av 21 kolatomer, 30 väteatomer och 2 syreatomer. På grund av att det förekommer endast små spårmängder av THCB naturligt måste man framställa ämnet via laboratorium, vilket görs genom att modifiera CBD-molekylen från laglig hampa. 

Även THCH gjorde sin entré i forskningen under 2019. THCH (Tetrahydrocannabihexol) är en fytocannabinoid, vilket innebär att det produceras naturligt i växten. THCH har en längre n-hexylsidokedja på 6 kolatomer. Trots att det är en fytocannabinoid är produkterna på marknaden inte att betrakta som naturliga, utan semisyntetiska. Processen för att ta fram THCH-produkter liknar den som vid framtag av THCP. 

Som uppföljare till THCP har THCPO (Tetrahydrocannabiphorolacetat) slagit sin in på marknaden, en acylerad version av THCP där acetatet O tillsats som ger högre bindingsaffinitet till CB1-receptorerna och högre oxidativ stabilitet. Den syntetiserades under 2021 och är således en av de till kännedom yngsta cannabinoiderna. Att man tillsätter ett acetat skapar en förändring i den kemiska strukturen med en sidokedja på 7 kolatomer som gör att det bättre binder till kroppens endocannabinoida system. 

Och vidare genom alfabetet kommer en än mer mystisk och ganska okänd cannabinoid - THCjd (Tetrahydrocannabioctyl). Det finns nästan ingen faktisk forskning att läsa om THCjd, men det som huvudsakligen skiljer den åt från vanligt THC är sidokedjan med 8 kolatomer, jämfört med delta 9-THCs 5 kolatomer. Det finns påståenden om att THCjd ska finnas naturligt i plantan, men det verkar saknas underlag för att kunna styrka detta och denna cannabinoid bör därför i huvudsak betraktas som syntetisk. Den berättas vara upp till 19 gånger starkare än vanligt THC, men då det som sagt saknas forskning för att stödja påståendet kan det bara anses vara rön än så länge.


 

När det gäller nya ämnen bör man alltid närma sig dem med försiktighet, i synnerhet när stöd i forskningen saknas. På grund av den lilla mängd forskning som ännu finns att tillgå gäller som alltid att vi säljer våra cannabinoid-produkter för aromaterapi, vilket är helt ofarligt och i sig verkar kunna ha en avslappnande och humörhöjande effekt. Aromaterapi är en holistiskt helande behandling som ofta erbjuds på spa med aromatiska växtextrakt och eteriska oljor - behandlingen har även på senare tid börjat vinna mark och erkännande inom vetenskap och medicin. Vi ber våra kära kunder vänligen observera att vi ej tar ansvar för om du väljer att bruka produkterna på annat sätt än angivet. 

Man är naturligtvis alltid välkommen att kontakta oss eller svänga förbi butiken i Solna om man har några frågor eller funderingar kring våra produkter. 

/Team Smoketower