Det hela började 1995 i en källarvåning i Borlänge där grundaren startade företaget tillsammans med sina två unga söner, Alex och Simon. Affärerna rörde framförallt väskreparation och försäljningen av väskor hänger fortfarande med. Försäljning av Rizla-papper och lite pipor skedde diskret under disk. Det kanske kan vara svårt att föreställa sig, men på den här tiden var röktillbehör mer tabu än vad det är idag när debatten ständigt glöder hett i media. Det lilla familjeföretaget märkte snart att det fanns en större efterfrågan på unika och högkvalitativa produkter för ört- och rökentusiaster och insåg att något borde göras. Så i början på 2000-talet gick företaget online med worldtrading.se och 2004 flyttade de ner sina lokaler till Stockholm där Nordic Trade Tower HB bildades. Tre år senare bildades aktiebolaget Nordic Trade Tower AB som idag har Smoketower.com, CBDapoteket.se och Sweseeds.com som sina största domäner. Här kan man shoppa allt man kan tänka sig behöva som både nybörjare och örtbrukare av rang, med idag över 4000 artiklar hos Smoketower och över 500 alternativ av lyxfågelfrön från världens bästa fröbanker hos Sweseeds.

I produktutbudet hittar man bland annat vaporizers - som blivit ett alltmer populärt och hälsosammare sätt att bruka sina örter genom förångning - tillsammans med design- och märkesbongar, pipor, grinders - allt från budgetvänligt till livstidsgrinders från Kannastör - örtmixar, pressar och rullpapper etc. 2018 blev Smoketower exklusiva distributörer för OCB - ett av världens största tillverkare av rullpapper - i Sverige och har även landets bredaste utbud av RAW-produkter som än så länge är mer kända utomlands. Smoketower var även tidiga med varumärken som Real Leaf och Honeyrose som nu hittas i butiker och kiosker på flera håll i landet som också tagit steget att bredda sina utbud av röktillbehör de senaste åren. Tittar man in på CBDapoteket finns allt från hampa-hudvård, CBD-snus, blommor, facial liquids, oljor och engångsvapes med ett så brett utbud av cannabinoider som svensk lag tillåter. Efter att engångsvapens popularitet sköt i taket under 2022 upprättades ett nytt exklusivt och unikt samarbete under 2023 med de välkända amerikanska leverantörerna TRĒ House som tillhandahåller branschens nyheter inom engångsvapes och edibles av högsta kvalitet.

Allt eftersom företaget vuxit har det parallellt med växtvärken tagits fram egna varumärken i nästan alla produktkategorier med Freds för många bekanta ansikte på flera av produkterna så som papper och grinders. ST-bongar, Terazo-vågar, 7Oil och DOD är några exempel på märken som framtagits av grundarna själva för att fortsatt kunna garantera bra kvalitet till rimliga priser. Vägen framåt har varit allt annat än enkel, färgad av långa arbetsdagar och affärsresor runt om i världen för att knyta kontakter och hitta allt vad kundernas hjärtan kan tänkas begära. I en annorlunda bransch i ett av världens mest restriktiva länder har det varit en utmaning att skapa och upprätthålla stabila samarbeten med olika aktörer, få tag på de bästa produkterna till de bästa priserna och vara på tå för att alltid kunna erbjuda det allra senaste tillsammans med det traditionellt typiska för kulturen. Men trots motstånd genom åren har Smoketower överlevt och har idag vuxit sig större än någonsin som en av Europas största distributörer av högkvalitativa ört- och rökprodukter. Idag finns även sedan snart tre år tillbaka den enda riktiga Headshopen i Sverige - en av de största i hela Skandinavien på Solna Strandväg i Stockholm - där kunderna kan få experthjälp direkt över disk. Dagligen postas reviews med kunders positiva feedback på sortiment, frakt, diskretion och service.

Det är det enträgna och hårda arbetet tillsammans med kundernas hängivenhet som gjort det högst osannolika möjligt. Smoketower kan idag stolt presentera sig Branschvinnare 2023 - en utmärkelse som tilldelas de aktiebolag som utvecklats mest inom sin bransch under det senaste året. Detta delas endast ut till 11% av Sveriges alla aktiebolag. Det är inte bara en vinst för Smoketower, utan lika mycket en symbolisk vinst för hela den svenska cannabis-marknaden. Det var med både glädje och förvåning teamet mottog beskedet. Kunde det verkligen vara sant? Efter ett kännbart högintensivt år med nylanserade produkter och ett näst intill dygnet-runt pågående arbete för att möta efterfrågan berättar Alex själv om hur det var att ta emot utmärkelsen när de första gången ringde från Branschvinnare Sverige AB.

– Det kom oväntat. Jag hade kanske förstått om vi varit i en mer kommersiell bransch, när bara siffror räknas. Vi blir ofta förbisedda just på grund av vår branschs känsliga natur så det här var helt klart en överraskning. Det blir ju ett erkännande och en bekräftelse på att det lönar sig att hålla ut trots alla motgångar. Det ger extra energi till att fortsätta arbeta för en mer utbrett accepterad syn på bruk av medicinsk cannabis i Sverige. 

Alex förklarar att det finns en vanlig missuppfattning kring personerna som står bakom Smoketower, CBDapoteket och Sweseeds.

– Det har genom åren funnits en bild eller uppfattning om oss att vi skulle vara kriminella gangsters, eller oseriösa "flummare" som driver det här, men det är helt fel. Den svenska marknaden är strikt reglerad och kräver seriositet och dedikation för att ett sådant här företag ska lyckas och överleva såhär länge som vi har gjort. Det har inte varit lätt, men gör man det med hjärtat och inte ger upp så går det alltid framåt. Kanske kan en sådan här milstolpe vara en start för att förändra synen på vilka vi är, vad vi står för och eftersträvar, så att fler kan känna sig bekväma med att handla hos oss. Men vi vill rikta ett stort tack till alla kunder - vissa har varit med ända sedan vi öppnade i mitten på 90-talet och stöttat oss genom alla år med allt från beställningar, tips och önskemål om produkter och hur vi hela tiden kan bli bättre. Ett stort tack ska även gå till alla våra tolv medarbetare och konsulter som är med och gör Smoketower till det vi är idag.

Att företaget stött på skeptism hos både aktörer och privatpersoner har spelat en massiv roll i hur man har behövt utvecklas för att fortsätta växa och få leva kvar - en stark vilja som genomsyrat alla beslut som tagits och fortsatt kommer behöva göras. Simon delar vidare med sig om vad som krävts för att hålla firmans framtid säkrad med sikte mot världsklass.

– Det är med hårfin balans företaget har tragglat sig igenom PK-Sveriges näringsliv i begynnelsen. Att vi idag kan bedriva en seriös, representabel verksamhet som mäter sig väl mot andra seriösa aktörer som denna utmärkelse bevisar, har verkligen inte varit en dans på rosor. Att lyckas bygga en verksamhet som ska fungera så automagiskt som möjligt att konkurrenter och andra aktörer frågar oss hur vi har gjort vissa saker, och dessutom göra det mot alla odds där samarbetspartners och leverantörer som ens fick höra om branschen vi var i vände vid dörren, har tvingat oss att kavla upp ärmarna och bygga helt egna lösningar på en modern aktiebolag där vi kunde säkra vår existens med allt vad det innebär för att kunna leverera våra kunders produkter och paket i tid och med bästa kvalitet oavsett andra faktorer.

Siffror ljuger inte och det har varit målet med verksamheten, att visa så bra siffror att etablissemanget inte kan blunda för varken oss eller branschen. Vi är här för att stanna och det är även branschen och kulturen. Vi tackar för utmärkelsen och ser det som ett gemensamt pris med alla som stöttat oss i denna resa.

All motstånd skapar i slutändan karaktär och lyckas man få någon att söka helt andra vägar för överlevnad och känna "Its me against the world" så är det en väldigt farlig kombination eller ett perfekt recept på framgång.