Kratom (Mitragyna Speciosa) är en tropisk växt som hör till familjen kaffeplantor och har odlats för sina medicinska egenskaper i Sydostasien i hundratals år. Träden kan bli ca 15-30 meter höga, men skördas när de bara är dryga 3-5 meter då de har som mest bladverk. Den är traditionellt en opiumersättare som varit populär hos invånarna för sina stimulerande, smärtlindrande och avslappnande egenskaper. Traditionellt tuggar man torkade eller färska blad av kratom eller brygger det till te. Effekten varierar beroende på mängden. En mindre dos sägs ge ökat fokus, mental klarhet och en känsla av euphori, medan en högre dos ger en mer opiumliknande effekt, men detta beror också på vilken typ av kratom man väljer. Vi går igenom rödådrad, grönådrad och vitådrad kratom längre ner. Överdos kan ge illamående, hallucinationer, mental förvirring och psykosliknande tillstånd. Det är värt att understryka att kratom inte är lagligt att förtära i Sverige, men har på senare år ökat i popularitet som tvål-ingrediens och får säljas och köpas för detta ändamål. På så vis kan man utvinna kratomets potentiella medicinska och terapeutiska fördelar. Tvålen ger förvisso ett långsammare upptag och det kan ta tid innan man uppnår fullgod effekt, men den blir också desto långvarigare och med de organiska ingredienserna är det mer miljövänligt än de allra flesta kommersiella tvålar som finns på marknaden.

Kratom sägs kunna lindra ångest och stressymptom, ge ökad mental klarhet och motivation samtidigt som den också har avslappnande och smärtlindrande egenskaper. Som tvål har den också antiinflammatoriska egenskaper som kan lindra klåda, torrhet, eksem och psoriasis, men kan också ha effekt mot kronisk smärta och värk. Varför kratomtvål fungerar är för att växten innehåller kratomalkaloider, ämnen som kan absorberas direkt genom huden. Detta förutsätter att man använder rätt ingredienser för att lösa upp och aktivera ämnena så som: solrosolja, sheasmör, CBD-olja eller kokosolja. Man kan också tillsätta andra välgörande växtdelar och örter efter smak och tycke som till exempel citrongräs, rosmarin, sjögräs, pepparmynta eller lavendel.

Som vi nämnde tidigare finns olika slags kratom: vitådrad, grönådrad och rödådrad. Man kan säga att kratomet liksom alldeles av sig själv har gett klassiska färgkoder för respektive dominant egenskap. Vitådrad kratom är den som framförallt associeras med stimulans, energi och fokus, medan grönådrad kratom verkar balanserad mellan avslappning och stimulering. Rödådrad sägs vara den som ska ha mest avslappnande och smärtlindrande effekt. Hos oss kan du även hitta gul kratom som inte förekommer som egen växt, utan är en blandning av vit och röd kratom.


FÖR ATT GÖRA KRATOM-TVÅL behöver du följande:
Silikonform
300 g tvålbas
35 g växtdelar/örter
1 ½ tsk olja
1 tsk kratompulver

Blanda kratom, växtdelar och olja i en vispskål tills det blandats jämnt och växtdelar slitits isär ordentligt. Låt stå ca 10-15 min. Värm sedan tvålbasen under omrörning på låg värme i ett vattenbad. När tvålbasen lösts upp häller du i din kratom- och växtblandning och blandar väl tills det är helt klumpfritt. Häll sedan den färdiga tvålblandningen i silikonformen. Om du har någon annan form kan du använda plastfolie i formen för att lättare kunna ta ut dina tvålar när de stelnat. Lämna gärna över natten tills det hårdnat ordentligt. För bättre hållbarhet bör man vänta ytterligare drygt en vecka innan man använder tvålen, då räcker den längre.