Äntligen är de här! Vi lanserar nu en ny serie bongar och oljeriggar från vårt eget märke ST Premium. Urvalet bygger på vår erfarenhet genom åren och har tagits fram utifrån vad som efterfrågats allra mest. Vill våra kära kunder se mer av något - say no more. Vi fixar! 

Bong och oljerigg är ett effektivt sätt att tillgodogöra sig sitt material med hjälp av vattenfiltrering. Det ger svalare och renare rök som också bidrar till bättre smak. Det finns flera olika modeller med olika filtrering- och kylsystem som kallas perkulator. I det här inlägget går vi igenom fördelarna med de olika perkulatorerna i denna serie. Kanske har du sett att vissa bongar endast består av rör och vas, medan andra i vasen innehåller flera glasdelar i olika utformningar och färger som utöver deras praktiska funktion även bidrar till det stilistiska uttrycket. 

En bong och oljerigg kan enkelt ersätta varandra genom byte av kopp. Sätt en örtkopp på en oljerigg- BOOM- du har en bong. Sätt en quartz banger på en bong- BAM- du har en oljerigg. Det som skiljer kopparna åt är framförallt material och utformning. Med örtkoppar eldar man ovanför koppen för att bränna örterna, röken sugs sedan ner genom ett litet hål i botten på koppen och in i bongen. Till örtkoppar rekommenderar vi att man använder nätgaller i botten för att spara på rengöring, men även förhindra att rester från koppen åker med upp i hiten och in i munnen. We’ve all been there... En quartz-banger är en kopp i härdat glas som tål höga temperaturer. Varför det är extra viktigt på just bangers är för att man i motsats till en örtkopp istället eldar underifrån direkt mot koppens botten med stormtändare för att smälta sitt vax eller olja så att rök bildas och åker ner i oljeriggen genom ett litet rör fäst på koppens sida.


Kan man använda stormtändare till örtkoppar? Det kan man absolut, men man bör vara lite varsam och inte elda för hårt. För den som vill undvika smaken och att få i sig gas kan man elda med vanlig hampaveke för bästa upplevelse.

Många undrar över vilken storlek man bör välja på nätgaller. I just den här serien rekommenderar vi 15-17 mm nätgaller och är en relativt universiellt passande storlek. Om ett nätgaller är lite för stort kan man alltid skåla den lite genom att pressa med till exempel en penna eller packverktyg så att kanterna lägger sig upp mot koppens kanter, vilket också förhindrar att nätgallret glider runt när man fyller- eller tömmer koppen. Men de är också mjuka och enkla att klippa till för perfekt passform om man önskar. Det finns även färdiga skålade nätgaller (som ST Nätgaller Mässing 15mm), med kant i mässing och längre hållbarhet. Större nätgaller bör man välja till bongar med chillums, alltså rör och kopp inbyggda i varandra. Hålen i botten på chillums-koppar är ofta större än på vanliga örtkoppar, så man vill gå upp till minst 17- gärna 20 mm nätgaller för att förhindra att materialet åker ner i bongen och gör alla inblandade besvikna. Vi rekommenderar ST Nätgaller 17mm och ST Nätgaller 20mm. Våra nya bongar och oljeriggar kommer med lyftbar kopp för enklare rengöring. 


Har du någonsin önskat att det fanns en PERKULATOR-kurs? Någon borde hålla en. Vi hjälper dig här!

Först ut har vi Tree percs - Trädperkulator, utformade som ett träd med en huvudstam och flera mindre rör eller “grenar”. Röken går upp via huvudstammen och sprids genom grenarna ner i vattnet, vilket skapar ett gäng mindre bubblor. Det är denna fördelning av röken som ger mjukare hits och effektiv kylning. Ijolite kommer med hela tre våningar trädperkulatorer och är ett utmärkt val för den med känsligare hals och lungor. Superfiltreringen ger len rök och minimerar risken för hosta.
Trädperkulatorer kan vara lite av ett gissel att rengöra då de små rörens placering ofta är på ett sådant sätt att det är svårt att komma åt att skrubba ur ordentligt och man vill därför välja en i glas av tålig och hög kvalitet. Bästa sättet att rengöra är med isopropanol-bad och låta bongen stå i några timmar innan man sköljer ur. Man kan även tillsätta salt. Låt bongen sedan torka upp ordentligt innan nästa användning. 


Disc perc - Diskperkulator, är en cirkulär, horisontell perkulator som är svetsad in i kroppen på bongen, antingen med flera små hål eller slitsar som ger bra tryck och skapar mycket bubblor som filtrerar röken. De är oftast enklare att rengöra än andra perkulatorer, dock kan de små hålen i disken bli igenkloggade så man får rengöra oftare för bästa flöde. Diskperkulatorer är väldigt lika honeycomb-perkulatorer, med skillnaden att honeycombs är ett eget stycke och inte svetsade in i bongkroppen.
Våra disc-perc bongar och oljeriggar är dessutom utrustade med inbyggd kylolja. Lägg den i kylen en stund innan användning för ännu svalare hits!


Circ perc - Cirkulärperkulator är påminner om diskperkulatorn, med slitsarna på utsidan av ringen. Röken dras genom slitsarna och in i en diffusionskammare innan den åker vidare upp till munstycket. En cirkulärperkulator kan bestå av en eller flera ringar och varieras i design och stil. Vår Andesite-bubblare är utrustad med cirkulärperkulator med dekorativa blommor i glas.

Ufo perc- Ufo-perkulator, är en downstem placerad uppåt i en glasbubbla med slitsar i den nedre delen. Den utsvängda formen ger effektiv diffusion och ger mycket len rök som lättar på eventuell hosta. Denna typ av perkulator är också populär för sin effektivet och luftflöde, samt att de är enkla att rengöra jämfört med många andra varianter.


Man kan också tillsätta ytterligare filtrering med en precooler. Vi har precoolers med ett brett utbud av olika perkulatorsystem som man kan addera till exempel till en bong med bara is-stopp, eller om man vill ha riktig dunderfiltrering på perkulatorbongen! 


Sugen på att testa perkulatorbong men mindre sugen på att böka med rengöringen? Inga problem! Vi har allt du behöver för att göra rent smidigt och enkelt även i de minsta av skrymslen. Borstar som Natural Bristle och Rasta-borste, rengöringsmedel som Bong Shine Liquid Cleanser, piprensare som Zen's Hårda eller Mjuka, och pluggar som ResÖlution's Res Caps för cleana hits varje gång!

Inte övertygad om perkolatorns suveränitet ännu? Vi har något för dig med! Spana in de nya beaker-bongarna i snygga färger och mönster. Kommer både i behändiga 32 cm och 20 cm som trots sin mindre storlek ger kraftiga hits med det tjockare munstycket och kompakta vas. Med is-stoppet kan du njuta av sval rök och absolut enklaste rengöring. Is-stopp har du också på modellerna Adakite, Icelandite och Ijolite.


För den som letar efter en riktigt cool design rekommenderar vi att spana in nya Helix! Glasdelen liknande en DNA-sträng har vunnit våra hjärtan och gör bong-stunden extra rolig när bubblorna får den att snurra. Denna glasdel är endast för dekoration, en väl värd sådan! Det smala munstycket gör att man enkelt får kraft när man drar hiten. Få DNA-strängen att snurra riktigt, riktigt fort!
Är det bio-hacking? Nej. Det är bio-hitting! Och bara för att göra det ändå lite lyxigare levereras din nya ST Premium-bong i unika Smoketower-förpackningar i vackra färger och med praktiskt handtag!