Det finns bongar i alla möjliga storlekar och utseenden. Så hur ska du hitta rätt bong just för dig? I vår senaste Youtube-video går vi igenom bongar och deras olika funktioner och vad du ska tänka på vid ditt bongval.

Några exempel-produkter ur de kriterier vi tar upp:

STORLEK
Den första frågan du ska ställa dig är om du bara ska använda bongen när du är hemma eller om du även vill kunna ta med den när du går ut. Storlekar upp till 39 cm (här liten och mellan) brukar anses som portabla medan större storlekar passar mer för hemmabruk.

Liten bong Mellanstorlek Stor bong Megastor bong
Liten Mellan Stor Megastor
Micro Hydro Mushroom Leaf

 

MATERIAL
De bongar vi främst säljer är gjorda i glas och akryl. Det är en smaksak vad man föredrar. En glasbong kan ge en mer clean och kyld känsla, medan en akrylbong är mindre ömtålig och lättare att ta med sig.

Glasbong Akrylbong Silikonbong Keramikbong
Glas Akryl Silikon Keramik
Glassic Flame PieceMaker mr. Death

 

UTFORMNING
En bong kan se ut lite hur som helst men i grunden finns det två slags former: beaker och straight. En beaker-formad bong har större plats för luft än en rak bong. Det innebär att en beakerbong kräver kraftigare insug av dig som användare medan en straight bong kräver mindre ansträngning per bloss. Inom dessa former finns det de som även har böjd hals för en mer bekvämare rökning.

Beakerbong med rak hals Beakerbong med böjd hals Straight bong med rak hals Straight bong med böjd hals
Beaker / rak Beaker / böjd Straight / rak Straight / böjd
Rasta Smiley Greenline Totem Black Neck

 

FILTRERING
De flesta bongar kommer med rör. Men det finns olika slags rör som filtrerar olika mycket, från fasta rör utan filtrering till flerarmade diffuserrör med extra slitsar. För att filtrera röken ännu mer är många bongar även utrustade med perkolator. Det finns ett antal olika perkolatorer, som ex Honeycomb, Spiral, Tree och Matrix, som alla förlänger rökens väg genom bongen för att ge dig en mer avkyld rökupplevelse.

Downstem 6-armad diffuser Honeycomb-perkolator Spiral-perkolator
Downstem 6-armad Diffuser Honeycomb Spiral
Smart Grace Snowzilla Bud Boy

 

PRECOOLER & IS-STOPP
En precooler kyler ner din rök samtidigt som den fångar upp största delen av den aska och tjära som bildas vid förbränning. Is-stopp kan vara gjord som en knut eller som utstående knoppar inuti bongens hals, vilket gör det möjligt att lägga i iskuber för att kyla ner röken. Om bongen inte har inbyggd precooler eller is-stopp finns det även separata varianter att köpa till.

Inbyggd precooler Separat precooler Inbyggt is-stopp Separat is-stopp
Inbyggd precooler Separat precooler Inbyggt is-stopp Separat is-stopp
Black Leaf Amsterdam Rasta Ice Wise