Vår fascination för naturens tillgångar känner inga gränser. Blommor, rötter, örter, svampar - alla får vara med! Den effekt de påstås ha på kroppen och sinnet har varit känd och praktiserad runtom i världen i tusentals år. Forskning och studier görs, men de verkar tyvärr ofta vara bristfälliga eller bara otillräckliga.

Vi gillar tanken på att tro på naturen. Och oavsett om man vill fördjupa sin zen, ha ett bombnedslag till kosttillskott - eller vidga vyerna för alternativ till tobak - så kan våra nya produkter bland örter - och en för oss ny kategori: svampar - vara till hjälp. De ska inte betraktas som läkemedel, men de anses i stort sett riskfria att använda - ofta med undantag kopplade till mediciner som påverkar blodtryck och blodsocker. 

En av de örter som fått mest uppmärksamhet hos oss den senaste tiden är Blå Lotusen. En vacker blå näckrosblomma med en fascinerande historia och mytologi. Mest känd och använd av de forna Egyptierna, men även bland Maya-folket finns målningar som berättar om blommans betydelse och kan antas ha haft ett stort inflytande över kulturens förståelse för kosmologi. Användningsområdena har varit och är många. Hos oss hittar man torkade blomblad och tinktur från Indian Spirit. Som doft är den populär i oljor och parfymer och sägs ha en lugnande verkan på vårt sinne. De aktiva ämnena (rhizomer och aporfin som i kroppen bildar apomorfin och nukiferin) är alkohollösliga. Man brukade därför för bland annat dess afrosidiakala egenskaper lägga blombladen att dra i vin, gärna i ett par dagar, men det går även utmärkt att värma upp med mjölk eller göra till te på kvällen innan man ska sova. Apomorfin är en dopaminagonist och har i undersökningar på råttor - utöver stimulering av muskeltillväxt och förbättrad motorik - också visat viss effekt på beroendeframkallande beteenden. Nukiferin är framförallt ämnet kopplat till den sexuella lusten, då det förhindrar för tidig utlösning och påverkar erektil dysfunktion.
En spliff till datenight? Prova att rulla den med Blå Lotus!
Blomman symboliserar ljuset, solen och det gudomliga feminina. Det sägs att den ska kunna öppna det så kallade “tredje ögat” och används därför ofta och gärna i samband med meditation och i ceremoniella ritualer. 

Men det finns fler… Vi har fyllt på örtskafferiet med flera av herbalistarnas favoriter. Gör egna giftfria rökblandningar efter smak och behov, eller experimentera fram ett nytt favoritte. Bland de nyinkomna örterna hittar man storheter som Passionsblomma, Ashwagandha, Gotu Kola och Guayusa. Passionsblomman är en vanlig ingrediens bland mer ceremoniella rök- och vapeblandningar och sägs vara bra mot depression, loopande negativa tankemönster och ångest. Kombineras gärna med tidigare nämnda Blå Lotus, men även Mynta. I Soothing High-mixen från Indian Spirit hittar man en härlig blandning av passionsblomma, pepparmynta, kattmynta, rosenblad och kalott. 

Har man svårt att minnas sina drömmar eller har ett intresse i gå djupare i sitt undermedvetna kan man testa att ta en tesked Guauysa innan läggdags som ska kunna bidra till bättre klardrömmar, ett drömtillstånd där den som drömmer är helt eller delvis medveten om att den befinner sig i en drömvärld. Den är kusin till Yerba Matte och är även rik på koffein, men utan att ge den ökända eftermiddags-dippen som ofta förknippas med kaffe.

En annan kaffebesläktad växt som tillkommit i vårt sortiment är Kratom. Vi har ett brett utbud mellan röd, vit och grön Kratom i både tinktur och pulverform. Vad är då Kratom. Kanske har du hört att det är olagligt i Sverige och detta är till viss del sant. Kratom används i sydöstra Asien som opiumersättare och innehåller bland många verksamma ämnen det narkotikaklassade mitragynin. I små doser används det som en energihöjare, smärtlindrande och för ökat fokus för att orka långa dagar av hårt arbete. Man undersöker även Kratoms potentiella användning för KBT-terapi och återfallsprevention mot opiater, alkohol och tobak, men Kratom kan i sig självt i högre doser vara beroendeframkallande. I Sverige är det alltså inte lagligt att inta eller förbereda Kratom för förtäring, men man kan dra nytta av växtens fördelar genom att använda den i egen tvåltillverkning. Detta är ett helt lagligt sätt att använda Kratom och passar alla hudtyper. Kratomtvål kan minska klåda, inflammation, eksem och torrhet i huden och trots att det är ett långsammare upptag av de verksamma ämnena sägs det ge en mer långvarig effekt.

Svamparna är en kategori för sig själv. De är varken djur eller växter, utan en helt unik typ av levande organismer vars nätverk av mycel under jorden binder samman hela vår planet.  Forskning visar att växters och träds kommunikation är beroende av mycel-nätverket för att till exempel skicka signaler om fara, sjukdom eller låg växtkraft. Detta nätverk kan överleva till synes förödande naturkatastrofer och i karga förhållanden på flera hundra meters djup ner i berggrunder där annat liv skulle vara otänkbart. Media har svämmat över de senaste åren om hur svampar kan påverka våra hjärnors förmåga att reparera sig själva, förbättra vår fysiska kapacitet och mentala hälsa. Men trots det moderna intresset är användandet av medicinal-svampar som Chaga, Lion’s Mane, Cordyceps och Reishi ingenting nytt - utan är högst respekterade råvaror inom gamla läror i ayurvedisk och kinesisk läkekonst.
Kuckelimuck-medicin kanske Vän Av Ordning kan tycka, men värt att tänka på är att man i stora delar av Asien hade för flera tusen år sedan en än idag ansedd sofistikerad medicinsk kultur medan vi i Norden under samma tidpunkt gjorde ytterst få framgångar inom området. Faktum är att de låg över 1000 år före Europa i den medicinska utvecklingen och traditionerna lever vidare än idag. Studier på råttor har visat hur flera av medicinal-svamparna bland annat kan minska tumörer och förhindra att cancerceller sprider sig, reglera blodsocker och motverka diabetes, förbättra minne, humör, energi och fokus- samt öka den kognitiva förmågan. Det saknas däremot tillräckligt med forskning på människor för att kunna fastställa några absoluta slutsatser. 

Som första distributörer i Sverige har vi tagit in högkvalitativa produkter gjorda på vildvuxna svampar från Mighty Fungi både som kapslar och pulver för att ha i smoothies, yoghurt eller varför inte i en extra höstig varm choklad? Man kan även smidigt blanda ner pulvret i sin proteinshake. Utöver Mighty Fungi har vi också tagit in svamp-kapslar från Rooms innehållande Chaga, Lion’s Mane och Amanita Muscaria - på svenska känd som flugsvamp. Flugsvampen har i modern tid varit känd som giftsvamp, samtidigt som denna vackra röda också innehåller mängder av nyttigheter och antibakteriella ämnen. Den användes flitigt av nomad och pol-levande folk som medicin - fokus- och energigivare - men också i andliga utövanden och för bättre sömn. Utvärtes verkar den antiinflammatoriskt och smärtlindrande. Överdosering av amanita kan dock ge illamående, kräkningar, hallucinationer, yrsel och huvudvärk, vilket främst beror på innehållet av ibotensyra. Denna substans minskar vid torkning och omvandlas till mer av det andra verksamma ämnet man talar om i användandet av flugsvamp; muscimol - som i sin tur är en GABA-agonist. Det är inte olagligt att använda flugsvamp, men som alltid är det klokt att vara försiktig och ta reda på fakta innan man påbörjar ett nytt tillskott och alltid följa tillverkarens anvisningar.

Olika svamptinkturer är på väg att hitta in i sortimentet för att ge ett så brett spektrum av användande som möjligt - håll utkik bland Nyheter på hemsidan!

Om den inbitne svamp-entusiasten inte kan hålla tårarna stången vid det här laget, håll i dig. Vi sätter kronan på verket med att vi nu tagit in sporfyllda sprutor från Mondo innehållande miljontals svampsporer! Tull och fraktkostnader från utlandet är numera ett minne blott, vi har redan tagit hand om det! Sporerna är helt lagliga att köpa och ha i Sverige, men får ej odlas då den olagliga substansen psilocybin bildas. Vi vill understryka att produkterna alltså endast är samlingsobjekt och vi tar inget ansvar för om man bryter mot lagen genom att sätta dem i jord och vi har heller ingen garanti för grobarhet. Välj mellan allt från populära klassikern Golden Teacher till nyare upptäckter som McKennaii, vidare i sällskap av Ban Hua Thai, Ecuador, Moby Dick, Hawaiian, Red Boy och flera andra svampvänner. 

Börja din ört- och svamp-samling idag! De ger ingen anledning att ångra sig.